ZİRVE 17 ÇANAKKALE SU ZİRVESİ BAŞARI İLE TAMAMLANDI
"Zirve17 – Çanakkale Su Zirvesi" Çanakkale Valiliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Teknopark, ilgili kamu kurumları ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD) iş birliğiyle 10-11 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Çanakkale Teknopark'ın paydaşı olduğu ve Çanakkale'de hayata geçirilen bölgenin ilk su zirvesi olma niteliği taşıyan Zirve17, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi hedefiyle kamu, özel sektör ve akademi temsilcilerini bir araya getirdi. İklim değişikliğinin etkileri, artan nüfus ve sanayi faaliyetlerinin su kaynakları üzerindeki baskıyı artırdığı bu kritik dönemde, Zirve17 ilgili tüm paydaşlara ortak akıl ve iş birliğiyle sürdürülebilir ve kalıcı çözüm önerileri geliştirme fırsatı sundu.
Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, açılış konuşmasında, bölgedeki sanayi ve nüfus artışının su ihtiyacını önemli ölçüde artırdığını ifade etti. Ayrıca, tarım ve besi işletmelerinin de su kaynaklarını yoğun bir şekilde tükettiğini vurgulayarak bu zirve sonucunda, Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı'na yönelik özel ve genel olarak uygulanabilir, etkin ve inovatif çözüm önerilerinin ortaya çıkacağına olan inancını dile getirdi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü ve Çanakkale Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale ve ülkenin en önemli doğal kaynaklarından biri olan suyun sürdürülebilirliği konusunda ortak bir anlayış geliştirmek üzere bir araya gelindiğini ifade ederek, günümüzde kaynakların sürdürülebilirliğinin ve sınırlılığının kritik önemine dikkat çekti. Kentin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı'nın gelecek nesiller için korunmasının hayati bir zorunluluk olduğunu ve bu önemli zirvenin Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle de tam olarak örtüşmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti.
İki gün sürecek zirvede tüm ilgili paydaşlarla bir araya gelerek sonuç raporuna katkı sunacaklarını ifade eden Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil, Çanakkale Teknopark'ın bu zirveye olan katkısını ve bu doğrultudaki vizyonunu şu şekilde vurguladı: "Çanakkale Teknopark olarak, bölgesel kalkınmaya ve teknoloji ekosistemini geliştirmeye büyük önem veriyor, bünyemizdeki 73 yüksek teknoloji firmamızla da bu sürece değer katıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma için teknolojinin gücüne inanıyor, bu önemli zirvenin hedefleriyle uyumlu teknoloji tabanlı çözümler üretmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Zirve17'de şekillendireceğimiz ortak vizyonla, teknolojik altyapımızı kullanarak bölgemizin geleceğine somut değer katacak projeler geliştireceğiz.”
“Zirve17 – Çanakkale Su Zirvesi", iki gün boyunca su kaynaklarının korunması, verimli kullanımı, atık su yönetimi, iklim değişikliğinin etkileri ve teknolojik çözümler gibi kritik konuları ele aldı. 5 farklı çalışma gurubunda, 95 akademisyen ve uzmanın katılımı ile gerçekleştirilen 100'den fazla toplantı ve 3.500 saatin üzerinde süren çalışmalar sonucunda ortaya konan bilimsel verilere dayalı tespitlerin yapıldığı zirve, Çanakkale’nin su geleceği için önemli bir farkındalık yarattı.